Torben W. Rasmussen AS - en flott familieeid virksomhet som nå gjennomfører et generasjonsskifte!

28. april 2020

Geografisk ligger Rjukan sentralt midt i Sør-Norge, og her finner vi både renholdsvirksomheten Torben W. Rasmussen AS og statuen 'vaskedama' som muligens er den eneste i sitt slag i verden, "vet ikke om så mange andre plasser der renholdere er beæret med en egen statue", sier Torben W Rasmussen.


Stedet vi holder til, Rjukan, er et av sju verdensarvsteder i Norge. I forbindelse med byens 100 års jubileum i 2007 fikk byen en statue i gave av Norsk Hydro i 2008 som kan ha interesse i vår bransje. Det var ikke en av de kjente som hadde arbeidet for dem opp gjennom årene som direktør eller ingeniør, men en statue av en av sliterne: En anonym vaskekone.


Bedriften ble etablert 1984 som enkeltmannsforetak, med hjemmekontor og moppvaskemaskin i kjelleren og lager i garasjen. Ble tvunget av min kone, Parveen, til å skaffe meg en fast inntekt, så jeg arbeidet i en fabrikk som etter hvert ønsket å bruke meg som selger og reiste deretter rundt i de fleste land i vest Europa noen år, noe som medførte at min kone måtte ta mer enn ett tak i bedriften og har fortsatt med det siden. Rundt 1991 opprettet vi en avdeling til i bedriften som beskjeftiget seg med flislegging og muring, blant annet på grunn av arvelig belastning, far var murer. Denne håndverksavdelingen er nå nedlagt, men vi har fortsatt salg av materialer og utstyr til denne type arbeider.Jeg sluttet som selger i 1996 og gikk over til full innsats i bedriften og i desember 1997 ble Torben W Rasmussen AS registrert, og litt senere Tower eiendom AS som kjøpte en liten forretningsgård hvor vi har butikk og kontor, sier Torben.

I dag er vi i ferd med å gjennomføre et generasjonsskifte i bedriften idet vår sønn Johannes overtar lederansvaret i firmaet. I fjor høst ansatte vi i tillegg en ny leder for renholderne, Georgina Kuti, som allerede har vist at hun kan ta i et tak når det trengs, er målbevisst og har mange gode ideer.

Bedriften har i dag mellom 10 og 15 ansatte, hvor de fleste arbeider deltid. Antall ansatte er også avhengig av sesong.
Siden 1987 har vi hatt ca 300 ansatte i kortere eller lengre perioder som har kommet til kommunen vår som flyktninger inntil de har blitt utplassert i andre kommuner, eller som enkelte, har blitt boende og fortsatt arbeider hos oss.
Faste rengjøringsoppdrag utgjør ca 78 prosent av omsetningen.
Temporære oppdrag, utgjør ca 15 %.
I tillegg kommer vaskeriet, hvor vi vasker egne mopper og har vask av arbeidstøy, ryer, tepper, sengetøy og andre tekstiler som er relativt enkle å håndtere. Finere rengjøring av kjoler og dresser eller vask/rens av tekstiler vi ikke har lyst til å ta (vanskelige) sender vi til et annet firma utenbys. Dette utgjør ca 3 %.
I tillegg til dette har vi salg av rengjøringsartikler og midler, papir etc. som utgjør ca 4 %.

Norsk Industriarbeider Museum (NIA) Er et av stedene vi har hatt vårt virke gjennom mange år. I tillegg har vi industribedrifter, en av dem siden 1998, samt en variert rekke av større og mindre faste oppdrag innen rengjøring alt fra utleiehytter og rengjøring i private hjem til garderober for idrettslaget.

Hele dette anlegget, inkludert Vestfjorden med fergehavnen hvor gods ble fraktet ut og inn med jernbaneferge, er nå en del av industriarbeider museet (banen fra Rjukan til kraft og tungtvannsanlegget på Vemork er Norges bratteste jernbanestrekning. Men blir ikke regnet med, antagelig fordi den er privat og bare ble brukt til godstransport), bilde av Vestfjorddalen med Gausta toppen som jeg ser hver morgen når jeg kjører på jobb og et av fossen helt vest i dalen som har gitt byen navn.

Samtidig med Covid-19/ korona-krisen er virksomheten midt oppe i ett generasjonsskifte, og "vi forsøker å investere i fremtiden" sier Johannes, som er arvtager til familiebedriften. "Dessverre kom denne koronakrisen, men vi håper og tror at dette ordner seg da mine foreldre har vært veldig flinke og sparsomme i årene som har vært, slik at vi har hatt en sunn økonomi", avslutter Johannes.Les mer om Torben W. Rasmussen A/S her https://tower.no/
Johnny Haugland
Johnny Haugland, Styreleder i Ren Fordel

Styreleder hos Ren Fordel

Popup Image

Ta kontakt

Veien til å bli medlem for deg og din organisasjon er kort. Alt du trenger er å ta kontakt. Vi tar oss av resten!
Send e-post
Kontakt oss på chat

Bli medlem i dag!

Veien til å bli medlem for deg og din organisasjon er kort.
Alt du trenger er å ta kontakt. Vi tar oss av resten!
Ta kontakt